Karanfil yağı, genelde diş ağrısında bitkisel tedavi olarak kullanılan karanfil yağı, yüzyıllardan beri çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılır. Keskin bir kokusu ve konsantre içeriği bulunduğundan ağız yoluyla kullanılacağı zaman çok dikkat edilmesi gerekir. Karanfil yağı, diş ağrısı haricinde kilo vermek isteyen kişilerinde tercih ettiği bir yağdır. Kilo vermek için genelde ağız yoluyla kullanımı tercih edilir. Karanfil yağı bilinçsiz bir şekilde ağız yoluyla tüketildiğinde ciddi anlamda zarar oluşturabilir. Yemek borusunu tahriş ederek mide ve bağırsaklarda kalıcı sorunlara neden olabilir.
Karanfil yağı faydaları
- Diş ağrılarına karşı etkili bir çözüm olarak kullanılabilir. Ağız kokusunu giderir. Ağız ülseri, diş eti enfeksiyonu gibi diş bakımı üzerinde de etkili bir yağdır. Karanfil yağı su ile inceltilerek gargara suyu olarak kullanıldığında ağızda hijyen sağlar.
- Enfeksiyonlara karşı faydalıdır. Özellikle böcek sokması sonucu oluşan enfeksiyonlar için tedavi amacıyla kullanılabilir.
- Cilt hastalıkları için kullanılabilir. Mantar, akne gibi cilt problemlerine karşı iyi gelir.
- Halsizlik ve yorgunluğa karşı iyi gelir. Stresi azaltıcı etkisi vardır. Ruh sağlığını koruyucu etki yaratır.
- Baş ağrısı için kullanılabilir. Alın bölgesine karanfil yağı ile masaj yapıldığında baş ağrısını hafifletir.
- Solunum yoluyla ilgili gelişen hastalıklarda faydalıdır. Burun tıkanıklığı ve boğaz ağrısını geçirir.
- Astım ve sinüzit tarzı alerjik gelişen hastalıklarda alternatif olarak kullanılabilir.
- Hazımsızlığa karşı iyi gelir.
- Midenin daha aktif çalışmasını sağlayarak sindirimi rahatlatır.
- İshalin geçmesi için kullanılabilir.
- Mide bulantısı ve kusmaya karşı iyi gelir.
- Balgam söktürücü özelliği vardır.
- Karanfil yağı cinsel aktivitenin artmasını sağlar.
- Ateş düşürücü ve terlemeyi teşvik edici etkisi bulunmaktadır.
- Kulak ağrısı için kulağın dışından sürüldüğünde kulak ağrısı ve iltihabı geçirir.
- Saç bakımı için kullanılabilir. Saçların beslenmesini, kuvvetlenmesini sağlar. Nemini kaybetmiş saçlarda oluşan kırılmayı giderir. Zeytinyağıyla karıştırılıp saç köklerine sürülür. 30 dakika bekletilerek saçlar yıkanır. Uygulama haftada bir defa düzenli yapıldığında olumlu etkilerinden yararlanılabilir. Kepek önleyici etkisi vardır.
- Özellikle dudak gibi hassas yerlerde çıkan uçuklara sürülebilir.
- Burun tıkanıklığına karşı kaynatılarak buharı solunabilir.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi bulunmaktadır.
- Dile hafif değdirilerek kullanıldığında kan şekerini düzenler.
- Uykusuzluk problemi olanlar karanfil yağından yardım alabilir. Uykusuzluğun yanı sıra dikkat dağınıklığına karşıda iyi gelir.
Karanfil yağı kullanım alanları
Kozmetik alanda: Krem, parfüm gibi kozmetik alanda çok sık kullanılan yağdır. Aromaterapi şeklinde kullanıldığında cildi rahatlatarak kasların gevşemesini sağlar.
Yemeklerde kullanımı: Yemeklere lezzet katmak için kullanılabilir.
Sigara alanında: Çoğu ülkede karanfil yağı sigara üretimi aşamasında kullanılmaktadır.
Sabun üretimi: Sabun üretiminde sıkça yer verilen karanfil yağı antiseptik özellik sağlar.
Karanfil yağı nasıl elde edilir?
- 100 ml zeytinyağı
- 100 gr karanfil
Hazırlanışı: Ağzı kapaklı cam kavanozun içine zeytinyağı ve karanfiller eklenerek kavanozun kapağı kapatılır. Kavanoz güneş gören bir yere alınarak 15 gün bekletilir. 15 gün sonra kavanozun kapağı açılmadan su dolu tencereye alınıp kısık ocakta ısıtılır. Daha sonra süzekten geçirilerek başka bir kavanoza alınır. Karanfil yağı bu aşamadan sonra kullanım için hazırdır. Bir parça pamuk yardımıyla cilt bakımı için kullanılabilir.
Karanfil yağı 1 çay bardağı suyun içine birkaç damla damlatılarak ağız yoluyla kullanılabilir. Diş ağrıları için pamuğa damlatılıp ağrılı diş üzerine kompres yapılabilir.
Karanfil yağı zararları
Direkt olarak cilde uygulandığında cildin hassas bir hal almasına neden olur. Cildi tahriş ederek kaşıntı ve kızarıklığa sebep olabilir. Ağız yoluyla bilinçsiz kullanıldığında diş ve diş etlerinde iltihap gelişmesine sebep olabilir. Bunun yanı sıra boğazda, dilde şişmeye, kurdeşen ve anafilaksi gibi alerjik durumlara sebep olabilir. Aşırı tüketimlerde kan inceltici etki yaratır.