Baharat Karanfil Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
23 Temmuz 2024

Baharat Karanfil Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Baharat Karanfil

Baharat karanfil, keskin ve hoş bir kokuya sahip, birçok alanda kullanılan bitkiler arasında yer alır. Bu değerli baharat türünün ana vatanı Endonezya'dır. Şekil itibariyle çiviyi andıran küçük taneler olarak elde edilen karanfil, dünya mutfağında birçok yemek, tatlı ve içeceğin içerisinde kullanılmaktadır. Kahverengi tonlarında odunsu tomurcuk halinde olan karanfil, güzel kokusu sayesinde ön planda tutulmuştur. Yenildiğinde ağızda acımsı ve hafif ekşi bir tat oluşturan karanfil, çiğnendiğinde uyuşma hissini de beraberinde getirir. Kaliteli ve taze bir karanfil, su içerisine atıldığında dibe iner veya başı dik bir şekilde su yüzeyinde asılı kalır. Bayat ve adi olanı ise su içerisinde yatay olarak sabit kalır. Bu baharat saf haliyle kullanılabildiği gibi öğütülerek de kullanıma hazır hale getirilebilir.

Baharat Karanfilin Faydaları

Baharat karanfilin faydaları oldukça fazladır:

  • Baharat karanfilin çiğnenmesi halinde diş ağrıları giderilerek kötü nefes kokusu ortadan kalkar.
  • Çayının yapılması ile mide bulantısı, karın ağrısı, kabızlık gibi sindirim sorunlarının kısa sürede iyileşmesine katkıda bulunur.
  • Her türlü yemek ve tatlının içerisinde kullanıldığında hoş bir aroma verir.
  • Damar yollarını açarak kan dolaşımını hızlandırır.
  • Zengin vitamin ve mineral yönüyle vücut direncini arttırır.
  • Göz sağlığı için oldukça şifalıdır.
  • Antioksidan özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirip enfeksiyon oluşumunu engeller.
  • Vücutta iltihaplanma varsa karanfilin gıda ve içeceklerin içerisine eklenip düzenli tüketimi ile tedavi süreci hız kazanır.
  • Kolesterolü dengeler.
  • Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Baş ağrısı ve stres durumunun yatışmasında etkilidir.
  • Yorgunluk, halsizlik ve bitkinlik hislerini ortadan kaldırır.
  • Ölü cildin yenilenmesi açısından yararlıdır.
  • Yara oluşumlarının kısa zamanda iyileşip deri yenilenmesine imkân tanır.
  • Zayıflamak isteyenler için iyi bir çözüm yoludur.
  • Vücuttaki zararlı maddelerin ve toksinlerin atılması yönünde son derece faydalıdır.

Baharat karanfil, sadece lezzeti ve aromasıyla değil, aynı zamanda sağlık açısından sunduğu faydalarla da dikkat çekmektedir. Düzenli ve bilinçli tüketimi, bir dizi sağlık sorununa doğal bir çözüm sunabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Özdener

23 Temmuz 2024 Salı

Baharat karanfili ne zaman öğütüp kullanmak daha iyi olur? Çiğnediğimde ağzımda uyuşma hissi oluşturması normal mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Özdener,

Karanfili öğütmek için en iyi zaman, taze olarak kullanmak istediğiniz andır. Öğüttükten sonra aromaları hızla kaybolabileceği için hemen kullanmanız tavsiye edilir. Çiğnerken ağzınızda uyuşma hissi oluşması normaldir; karanfilin içeriğinde bulunan "eugenol" maddesi bu hissi yaratabilir. Bu madde aynı zamanda antiseptik ve ağrı kesici özelliklere sahiptir. Bu nedenle uyuşma hissi genellikle endişe verici değildir. Yine de herhangi bir rahatsızlık hissederseniz, bir uzmana danışmanızda fayda var.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Karanfilin Zararları Nelerdir?

Karanfilin Zararları Nelerdir?

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Karanfilin Faydaları ve Özellikleri

Karanfilin Faydaları ve Özellikleri

Tarçın Karanfil Çayı Zayıflatır mı?

Tarçın Karanfil Çayı Zayıflatır mı?

Karanfil Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Karanfil Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Karanfil Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Karanfil Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Karanfil Çayı Faydaları ve Kullanımı

Karanfil Çayı Faydaları ve Kullanımı

Güncel

Karanfil Yararları Nelerdir?

Karanfil Yararları Nelerdir?