Karanfil

Karanfil, "karanfil" adını duyunca, hemen herkesin aklına restoranlarda yemek sonrası sundukları karanfil ya da rengarenk çiçekler gelir.

Endonezya kökenli bir bitki türü olan karanfil; Dünya mutfaklarının da vazgeçilmez tatları arasında yer almaktadır. Syzygium aromaticum ağacından elde edilen karanfil bitkisinin, odunumsu yapısı vardır ve oldukça keskin bir kokuya sahiptir.
Bu hoş kokusundan hem yemeklerde hem de çaylarda kullanarak yararlanmak mümkündür. Ayrıca karanfilin asırlar önce sağlık açısından ne kadar faydalı olduğu keşfedildiğinden beri, tıp içinde de benimsenmiştir. Omega3 ve Omega6 vitaminlerinin yüksek miktarda olmasının yanı sıra; sodyum, çinko, fosfor, magnezyum, demir, tiamin, folat, A, C, D, K, E, B6 ve B12 vitaminleri bakımından da oldukça zengin bir özelliğe sahip olduğunu söyleyebiliriz.

4 mevsim de yeşil kalan ve yapraklarını dökmeyen karanfil ağacı, mersingiller ailesine ait, boyu 20 metreye kadar uzayabilen türdendir. Başlangıçta soluk bir rengi olan çiçeğin tohumları yavaş yavaş yeşile döner ve siyahımsı renge kavuşup boyları 1 buçuk 2 cm'e ulaştığında, tohumlar (Karanfiller) hasat edilmeye başlar. Topik alanlarda yetişen karanfil, nadir olan aromatik ağaç türlerinden biridir. İklim koşullarının uygun olmaması sebebiyle ülkemizde ne yazık ki yetişmeyen karanfil; gövde çelikleri ya da tohumları ile çoğaltılmaktadır. Hidrokarbon, şahsilik asit ve uçucu yağ maddeleri, tomurcuklarında bulunan maddelerdir.

Karanfil Kullanım alanları


Özellikle Hindistan'da yemeklerde kullanılan karanfil, Avrupalılar için genellikle (Tatlı, turşu, reçel) çeşni görevi yapmaktadır.

Bilinen ve bilinmeyen sayısız faydası olan karanfil; Çinliler tarafından 600 yılından bu yana tedavi amacı ile kullanılmakta olduğu da söylenmektedir. Sağlık alanında pek çok hastalık için tedavi edici etkilerinden yararlanılmakta ve çeşitli ilaç yapımında da kullanılmaktadır. Küçük boyutlara sahip olan karanfiller, devasal boyutta doğallığa ve besleyiciliğe sahiptir. Hem toz olarak hem yağ hem de tohumlarından baharat olarak faydalanabiliriz.

Karanfilin Faydaları Nelerdir?


Bünyesindeki bileşenler sayesinde sindirimi sağlayan enzimlerin salgılanmasını sağlayan karanfil; bulantı, kusma, ishal gibi şikâyetlerinde rahatlama sağlayarak, mide sinirlerinin düzenli çalışmasını ayarlar.

Çeşitli araştırma ve deneyler sonucu antibakteriyel özelliği olduğu ortaya çıkan karanfilin, bu sayede bakterileri durdurduğu tespit edilmiştir. Bilhassa kolera bakterisi için yayılmayı önleyici etkisi bulunmaktadır.

Diyabet hastaları için karanfil; insülin hormonuna benzer bir hormon üreterek, kan şekeri seviyesini mucizevi bir şekilde dengeler. Bu hastalığa yakalanma riskini de azaltır.

Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini artırır. Bu da hastalıklara karşı sizi bir kalkan gibi korur.

İçeriğinde bulunan bol orandaki antioksidanlar sayesinde, karaciğerleri korumak için kullanılabilecek en etkili besinlerden biridir. Vücudumuzda biriken toksin gibi zararlı etkileri olabilecek maddeleri durdurucu etkisi vardır.

Fenolik maddeler içeren karanfil; kemik sağlığımız için bulunmaz bir nimettir. Kemikleri güçlendirir ve kemik kırılganlığına da iyi gelmektedir.

Karanfilden elde edilen yağ sayesinde, sivilce ve akne şikâyetlerinden kurtulmak mümkündür. Bu doğal yağ, akneye neden olan bakteri ve mikropları yok ederek, çoğalmalarını önler. Ayrıca; siyah nokta, pullu deri, sivilce ve yara izleri için de oldukça etkili olan karanfil yağı; cilde maske veya masaj kremi şeklinde uygulanır. Kimyasal içeriği ile ölü derileri temizleyip, daha parlak bir cilt görünümüne sahip olmanızı sağlar.

Karanfili tane olarak çiğnediğinizde ağız kokusunu giderir ve hoş bir nefese sahip olursunuz.

Diş ve diş eti ağrılarında, etkili esansı sayesinde lokal uyuşturucu ve ağrı kesici niteliği görür. Pek çok diş macunu yapımında da kullanılmaktadır.

Karanfil çayı ile; şişkinlikten kurtulur ve gaz sorununuz ortadan kalkar.

Karanfil yağını su ile inceltip balla karıştırdığınızda, soğuk algınlığı ve öksürük şikâyetlerinizi azaltarak rahatlamanızı sağlar.

Sinir sistemi için olumlu etkileri olan karanfil; yorgunluğu giderir ve ruh sağlığınıza iyi gelir.

Saç köklerini besleyerek güçlendirir ve dökülmelerini engeller. Ayrıca karanfil (Yağı), daha doğal ve sağlıklı saçlara sahip olmak için doğru bir seçenektir.

Kulak ağrılarına ve kulak iltihabına iyi gelen karanfil yağı, sinüzit ve alerjik rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı olur.

Karanfil tozu ile bağırsak parazitlerinden kurulabilirsiniz.

Karanfilin Olası Yan Etkileri Nelerdir?


Bilhassa karanfil yağını kullanırken çok dikkat edilmelidir. Özellikle çocuklar başta olmak üzere, direk ağızdan alınması sakıncalı olabilir. Deriye uygulanıcak ise aşırıya kaçmadan kullanılmalıdır. Deriyi tahriş edebilir. Mukoza zarlarını zedeleyebilir ve diş etlerine zarar verebilir. Herşeyde olduğu gibi karanfil kullanımında (Tüketiminde) da aşırıya gidilmemelidir. Doğru ve yeterli bir şekilde karanfilden faydalanıldığında; pek çok hastalığı tam olarak tedavi ettiği görülür. Bilinçsiz bir şekilde kullanılması sakıncalı sonuçlar doğurabilir.
20.01.2024 01:07:36
Karanfil ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Karanfil Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Karanfil"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Karanfilin Zararları

Karanfilin zararları: Karanfilde diğer bitkilerimiz gibi oldukça faydalı bir üründür. Çok sayıda yararı olduğu gibi zararı da vardır. Yemeklere ve tatlılara ...
Devamını Oku

Karanfil Çiğnemek

Karanfil çiğnemek, karanfil mutfakların sevilen bir süsü, aynı zamanda ferahlatıcı bir baharatıdır. Üstelik sağlık açısından oldukça fazla marifetleri vardır...
Devamını Oku

Karanfil Tarçın Çayı

Karanfil tarçın çayı; Karanfil ve tarçın hem insan sağlığına olan faydalarını hem de enfes aromalarını bilmeyen yoktur. Tarçın ve karanfil birbirinden ayrı o...
Devamını Oku

Karanfil Suyu İçmek

Karanfil Suyu İçmek, Karanfil suyu içerek metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Karanfil mis kokusu ile yağ yakıcı ve vücuttaki istenmeyen toksinleri atıcı e...
Devamını Oku

Hamilelikte Karanfil Çiğnemek

Hamilelikte karanfil çiğnemek, karanfil kendisine has güzel kokusu olan baharat bitkisidir. Sağlık bakımından çok faydalı bitkidir. Karanfil içinde antisepti...
Devamını Oku

Çaya Karanfil

Çaya karanfil, Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçası olan karanfilin sağlığa faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok sayıdadır. Birçok lezzetli besinleri d...
Devamını Oku

Elma Tarçın Karanfil Limon Karabiber Çayı

Elma tarçın karanfil limon karabiber çayı; bu çay özellikle metabolizma hızlandırıcı ve zayıflama çayı olarak bilinmektedir. Eğer 3-5 kilo fazlalığınız varsa...
Devamını Oku

Karanfil Tansiyonu Yükseltirmi

Karanfil tansiyonu yükseltirmi, karanfil içinde 47 kalori değeri vardır. Karanfil güzel kokulu baharat türüdür. Pasta ve sütlü tatlılara güzel kokulu aroma k...
Devamını Oku

Limon Karanfil

Limon Karanfil, İnsan sağlığı için iki önemli besin ögesi olan limon ve karanfilin tarih boyunca birçok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Ayrıca ka...
Devamını Oku

Karanfil Tozu

Karanfil tozu, uzun yıllardır hayatımızda olan ve hastalıkların tedavisinde sıklıkla kullanılan karanfilin ezilmesi sonucu elde edilmektedir. Karanfil, sodyu...
Devamını Oku

Emzirirken Karanfil

Emzirirken karanfil; yemek ve karanfilli su içerek metabolizmayı hızlandırır ve tokluk hissi yaratır. Karanfil vücuttaki toksinlerin atılmasında ve yağ yakım...
Devamını Oku

Karanfil Suyu

Karanfil suyu, mutfakların mükemmel bir süsleyicisi be ferahlatıcısı olan karanfilin sağlığa olan faydaları birçok kişi tarafından bilinmektedir. Günümüzde d...
Devamını Oku

Karanfil Yağı Ağda

Karanfil Yağı Ağda, karanfil hoş kokulu baharat bitkisidir. Mutfakta sevilerek kullanılır. Sağlık için faydası çoktur. Karanfil pasta, sütlü tatlılara güzel ...
Devamını Oku

Hamilelikte Karanfil Çayı

Hamilelikte Karanfil Çayı, baharat grubuna giren bir bitki türü ile su karışımının kaynatılmasıyla elde edilen karanfil çayının gebelik döneminde tüketimi so...
Devamını Oku

Karanfil Diş Eti

Karanfil Diş Eti hastalıklarında kullanılan etkili bir bitkisel çözümdür. Özellikle diş eti enfeksiyonlarında kullanılan karanfil yağı kullanımı ile güzel so...
Devamını Oku

Karanfil Bal Karışımı

Karanfil bal karışımı, bu karışım içeriği bakımından zengindir. Karanfil bal karışımı sağlık için faydalı doğal ilaç olarak kullanılır. Bal ve karanfil lezze...
Devamını Oku

Diş Ağrısına Karanfil Yağı

Diş Ağrısına Karanfil Yağı: Karanfil yağının bakteri öldürücü bir özelliği vardır. Doğal yollardan elde edilen bir ağrı kesici olan karanfil özellikle diş ağ...
Devamını Oku

Diş Ağrısı Karanfil

Diş ağrısı karanfil; Karanfil yağı ve kuru karanfil tohumu çok eski zamanlardaenfeksiyonu tedavi etmede kullanılırdı. Karanfil diş ağrısına çok çabuk etki ed...
Devamını Oku

Saça Karanfil Suyu

Saça karanfil suyu, Biz kadınların en temel aksesuarlarından bir tanesi de şüphesiz ki saçlarıdır. Sadece kadınların değil aslında erkeklerin de aksesuarıdır...
Devamını Oku

Karanfil Yemek

Karanfil Yemek, yaklaşık 20 metre yüksekliğinde olan ve kışın ağaç dökmeyen bir ağacın tomurcuklarını kurutarak karanfil elde edilir. Karanfil hoş kokul...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Karanfilin Zararları
Karanfil Çiğnemek
Karanfil Tarçın Çayı
Karanfil Suyu İçmek
Hamilelikte Karanfil Çiğnemek
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024