Karanfil Otu, Karanfil otu adı ile ilgili ilişkilendirilen değişik anlamlar vardır. Karanfil baharatı Syzgium aromaticum isimli bir ağaçtan üretilirken, karanfil çiçekleri ise orijinal adı Dianthus Petraeus olan bir otsu bitkiden yapılır. İlk defa Moluk (Endonezya'nın doğusunda yer alan, tarihi ve baharat adaları olarak bilinen) adalarında bulunan karanfil baharatının ağacı, dört mevsim yeşil kalır.
Bu ağacın boyu 10 metre uzunluğa ulaşabilir. Karanfil otunun kokusu, karanfil baharatı syzgium aromaticum ile benzer olduğu için bitkiye bu isim verilmiştir.
Karanfil Otu Yetiştiği Yerler: Karanfil otu Türkiye'de özel olarak yetiştirilen ve ihraç edilen kesme çiçeklerin başında gelir. Kesme çiçek yetiştirme işi Türkiye'nin Batı'sında cam ve plastik seraların içinde yapılırken, Güney'de plastik seralarda ve Marmara bölgesinde ise cam ve plastik karışımdan yapılan seralarda üretilmektedir.
Karanfil Kullanımı ve Faydaları: Karanfil otunun tohumu toplanarak kurutulur. Kurutulan karanfil tohumu suda kaynatılarak çay gibi içilebilir. Bu Karanfil çayının içerisine bir miktar tarçın eklenerek içilirse, boğaz ağrısına çok faydalı olur.
- Antiseptik özelliği nedeniyle mikrop öldürücüdür.
- Ağrı kesici ve mikrop öldürücü nedeniyle diş ağrılarına yardım eder.
- Karanfil otunun kötü koku giderici etkisi vardır. Bu nedenle sigara, sarımsak ve soğan kokusunu gidermek için kullanılır.
- Gaz söktürme etkisi vardır.
- Uyarıcı etkisi nedeniyle zihin ve beden yorgunluğunu giderir
- Kalp ve hafızaya kuvvet verir.
- Bağışıklık sistemine güç verir.
- Baharat olarak kullanıldığında iştah açan bir etkisi vardır.
- Hazma kolaylık verir.
- Mide göğsü güçlendirir.
- Karanfil otunun çiçekleri balgam söktürür ve öksürüğü keser
- Cinsel isteği artırır.
- Ateş düşürür
- İshali kesmeye faydası vardır.
- Mide bulantısını ve kusmayı önler
- Karanfil yağı Romatizmal şikâyetleri azaltıcı etkisi vardır.
- Karanfil çiçeği balla karıştırılıp yenirse iktidarsızlığa iyi gelir.