{ "title": "Karanfil", "image": "https://www.karanfil.gen.tr/images/Karanfil-14.jpg", "date": "20.01.2024 01:07:36", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Karanfil, \"karanfil\" adını duyunca, hemen herkesin aklına restoranlarda yemek sonrası sundukları karanfil ya da rengarenk çiçekler gelir.

Endonezya kökenli bir bitki türü olan karanfil; Dünya mutfaklarının da vazgeçilmez tatları arasında yer almaktadır. Syzygium aromaticum ağacından elde edilen karanfil bitkisinin, odunumsu yapısı vardır ve oldukça keskin bir kokuya sahiptir. Bu hoş kokusundan hem yemeklerde hem de çaylarda kullanarak yararlanmak mümkündür. Ayrıca karanfilin asırlar önce sağlık açısından ne kadar faydalı olduğu keşfedildiğinden beri, tıp içinde de benimsenmiştir. Omega3 ve Omega6 vitaminlerinin yüksek miktarda olmasının yanı sıra; sodyum, çinko, fosfor, magnezyum, demir, tiamin, folat, A, C, D, K, E, B6 ve B12 vitaminleri bakımından da oldukça zengin bir özelliğe sahip olduğunu söyleyebiliriz.

4 mevsim de yeşil kalan ve yapraklarını dökmeyen karanfil ağacı, mersingiller ailesine ait, boyu 20 metreye kadar uzayabilen türdendir. Başlangıçta soluk bir rengi olan çiçeğin tohumları yavaş yavaş yeşile döner ve siyahımsı renge kavuşup boyları 1 buçuk 2 cm'e ulaştığında, tohumlar (Karanfiller) hasat edilmeye başlar. Topik alanlarda yetişen karanfil, nadir olan aromatik ağaç türlerinden biridir. İklim koşullarının uygun olmaması sebebiyle ülkemizde ne yazık ki yetişmeyen karanfil; gövde çelikleri ya da tohumları ile çoğaltılmaktadır. Hidrokarbon, şahsilik asit ve uçucu yağ maddeleri, tomurcuklarında bulunan maddelerdir.

Karanfil Kullanım alanları

Özellikle Hindistan'da yemeklerde kullanılan karanfil, Avrupalılar için genellikle (Tatlı, turşu, reçel) çeşni görevi yapmaktadır.

Bilinen ve bilinmeyen sayısız faydası olan karanfil; Çinliler tarafından 600 yılından bu yana tedavi amacı ile kullanılmakta olduğu da söylenmektedir. Sağlık alanında pek çok hastalık için tedavi edici etkilerinden yararlanılmakta ve çeşitli ilaç yapımında da kullanılmaktadır. Küçük boyutlara sahip olan karanfiller, devasal boyutta doğallığa ve besleyiciliğe sahiptir. Hem toz olarak hem yağ hem de tohumlarından baharat olarak faydalanabiliriz.

Karanfilin Faydaları Nelerdir?

Bünyesindeki bileşenler sayesinde sindirimi sağlayan enzimlerin salgılanmasını sağlayan karanfil; bulantı, kusma, ishal gibi şikâyetlerinde rahatlama sağlayarak, mide sinirlerinin düzenli çalışmasını ayarlar.

Çeşitli araştırma ve deneyler sonucu antibakteriyel özelliği olduğu ortaya çıkan karanfilin, bu sayede bakterileri durdurduğu tespit edilmiştir. Bilhassa kolera bakterisi için yayılmayı önleyici etkisi bulunmaktadır.

Diyabet hastaları için karanfil; insülin hormonuna benzer bir hormon üreterek, kan şekeri seviyesini mucizevi bir şekilde dengeler. Bu hastalığa yakalanma riskini de azaltır.

Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini artırır. Bu da hastalıklara karşı sizi bir kalkan gibi korur.

İçeriğinde bulunan bol orandaki antioksidanlar sayesinde, karaciğerleri korumak için kullanılabilecek en etkili besinlerden biridir. Vücudumuzda biriken toksin gibi zararlı etkileri olabilecek maddeleri durdurucu etkisi vardır.

Fenolik maddeler içeren karanfil; kemik sağlığımız için bulunmaz bir nimettir. Kemikleri güçlendirir ve kemik kırılganlığına da iyi gelmektedir.

Karanfilden elde edilen yağ sayesinde, sivilce ve akne şikâyetlerinden kurtulmak mümkündür. Bu doğal yağ, akneye neden olan bakteri ve mikropları yok ederek, çoğalmalarını önler. Ayrıca; siyah nokta, pullu deri, sivilce ve yara izleri için de oldukça etkili olan karanfil yağı; cilde maske veya masaj kremi şeklinde uygulanır. Kimyasal içeriği ile ölü derileri temizleyip, daha parlak bir cilt görünümüne sahip olmanızı sağlar.

Karanfili tane olarak çiğnediğinizde ağız kokusunu giderir ve hoş bir nefese sahip olursunuz.

Diş ve diş eti ağrılarında, etkili esansı sayesinde lokal uyuşturucu ve ağrı kesici niteliği görür. Pek çok diş macunu yapımında da kullanılmaktadır.

Karanfil çayı ile; şişkinlikten kurtulur ve gaz sorununuz ortadan kalkar.

Karanfil yağını su ile inceltip balla karıştırdığınızda, soğuk algınlığı ve öksürük şikâyetlerinizi azaltarak rahatlamanızı sağlar.

Sinir sistemi için olumlu etkileri olan karanfil; yorgunluğu giderir ve ruh sağlığınıza iyi gelir.

Saç köklerini besleyerek güçlendirir ve dökülmelerini engeller. Ayrıca karanfil (Yağı), daha doğal ve sağlıklı saçlara sahip olmak için doğru bir seçenektir.

Kulak ağrılarına ve kulak iltihabına iyi gelen karanfil yağı, sinüzit ve alerjik rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı olur.

Karanfil tozu ile bağırsak parazitlerinden kurulabilirsiniz.

Karanfilin Olası Yan Etkileri Nelerdir?

Bilhassa karanfil yağını kullanırken çok dikkat edilmelidir. Özellikle çocuklar başta olmak üzere, direk ağızdan alınması sakıncalı olabilir. Deriye uygulanıcak ise aşırıya kaçmadan kullanılmalıdır. Deriyi tahriş edebilir. Mukoza zarlarını zedeleyebilir ve diş etlerine zarar verebilir. Herşeyde olduğu gibi karanfil kullanımında (Tüketiminde) da aşırıya gidilmemelidir. Doğru ve yeterli bir şekilde karanfilden faydalanıldığında; pek çok hastalığı tam olarak tedavi ettiği görülür. Bilinçsiz bir şekilde kullanılması sakıncalı sonuçlar doğurabilir.
" } ] }