{ "title": "Karanfil Tohumu", "image": "https://www.karanfil.gen.tr/images/Karanfil-Tohumu-35.jpg", "date": "23.01.2024 06:49:52", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Karanfil Tohumu, hoş bir kokuya sahip ana vatanı Endonezya olan bu tohum baharat kapsamında değerlendirilip birçok alanda kullanılmaktadır. Şekil itibariyle küçük bir çiviyi anımsatan bu tohum yetişme aşamasında iken yeşil renktedir. Olgunlaşma dönemine geldiğinde ise kuruma aşamasıyla birlikte kahverengi ve siyah renge dönüşür. Yapısı ise odunumsu bir haldedir. İçeriğindeki son derece önemli vitamin ve minerallerin varlığı sağlık yelpazesini olumlu yönde açmaktadır. Karanfil tohumu, yiyecek, içecek ve kozmetik ürünlerinin içerisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bayat olmayan kaliteli nitelikli karanfil tohumu su içerisine bırakıldığında suyun dibine çöker ya da yüzey kısmında dik bir şekilde asılı kalır. Bayat olan adi karanfil tohumu ise suya bırakıldığı andan itibaren yatay bir şekilde suda yüzer. Söz konusu bu ürünü kullanmadan önce bu yöntemle kalite kontrolü yapılabilir. Bu değerli tohum kendi doğal haliyle direk tüketilebildiği gibi öğütme aşamasından geçirilip toz olarak da kullanılabilir. Özellikle aşurenin vazgeçilmezi olan bu tohum hoş bir aroma katkısıyla birçok meyveli soğuk ve sıcak içeceklerin içerisinde ön sırada yer almaktadır.

Karanfil tohumu faydaları nelerdir?

Karanfil tohumunun tüketimi halinde öncelikle ağız kokusu giderilmiş olur. Diş ağrısına kısa süreliğine de olsa etkili bir çözüm yoludur. Baş ağrısını iyileştirir. Bozulan sinir sistemini dengeleyerek sakinleştirici bir etki yaratır. Sindirim sistemini düzene koyup hazmı kolaylaştırır. Damar sertliğini giderip kan akışını düzenler. Öksürüğün giderilmesine yardımcı olur. İyi bir balgam söktürücüdür. Yorgunluk, halsizlik, sürekli uyuma gibi isteklerin ortadan kalkmasını sağlar. Mide bulantısı ve kusma durumunu engeller. Yüksek ateş seviyesini düşürür. Cinsel istikrarsızlığa karşı önemli bir gıda niteliğindedir. Karanfil tohumunun yiyecek ve içeceklerde kullanılması ile hoş kokusu sayesinde iştah açılır. Bu tohumun bitkisel bir çay ile karışımı halinde içeriğindeki besin değerleri sayesinde tam bir şifa kaynağı olur. Çayının yapılması durumunda ise solunum yolları açılır. Vücuttaki iltihap atılır. Enfeksiyon varlığını sona erdirir. Bunların yanı sıra karanfil tohumu saç bakımının yapılması yönünden de kullanılmaktadır. Saçın dökülmesini engelleyip uzamasına yol açarak sağlığının korunmasında etkin rol oynar. Saç köklerini güçlendirdiği gibi yıpranmış saçları onarma etkisi vardır.

Karanfil tohumu saklanma koşulları

Şifa kaynağı olan karanfil tohumunun uzun ömürlü olması için birtakım muhafaza şartları altında saklanması gerekmektedir. Öncelikle rutubetli ortamdan uzak tutulması yumuşamasını engelleyecektir. Kötü hava koşullarına maruz kalmaması için de mutlaka uygun bir kap içerisinde tutulmalıdır. Bunun için de en ideal seçenek cam kavanoz kullanımıdır. Ayrıca, karanfil tohumunun saklama koşulları arasındaki önemli bir husus da baharat türlerinin beraberinde tutulmamasıdır. Aksi taktirde diğer baharatların kokusunu kendine işler. Bunun yanı sıra serin bir ortamda muhafaza edilmesi güve oluşumunun da önüne geçecektir.
" } ] }