{ "title": "Karanfil Çiçeği", "image": "https://www.karanfil.gen.tr/images/Karanfil-Cicegi-92.jpg", "date": "19.01.2024 08:14:50", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Karanfil Çiçeği, hoş kokulu bitki familyasında yer alan sivri ve tırtır yaprağa sahil olan bu çiçek birçok renkte ve türde yetiştirilir. İnce otsu dalları ve yeşil yaprakları olan bu bitki çanak halindeki çiçekleriyle göz alıcıdır. Karanfil çiçeğinin katmerli, kırmızı, pembe, beyaz, sarı, turuncu, alaca renkli farklı boyutlarda birçok türü vardır. Çok senelik bitki grubunda yer alan karanfil çiçeği, kesme çiçek olarak seralarda yoğun bir şekilde yetiştirilmektedir. Üremesi çelik ile sağlanır. Genellikle fide olarak ya da tohumla çoğaltılmaktadır. Peyzaj süslemelerinde sıklıkla kullanılan söz konusu bu çiçeğin kokusu bulunduğu alanı sarmalar. Yani karanfil, Hüsnü Yusuf, Çin karanfili ve Dianthus deltoides adı altında karanfil çiçeği çeşitleri bulunmaktadır. Çoğu çiçeklere göre daha uygun maliyete sağlanır. Yetiştirilmesi için ılıman iklime ihtiyaç vardır. Alüvyonlu toprak türünün varlığı bu çiçeğin verimli bir şekilde büyümesine olanak sağlar. Humus bakımından zengin topraklarda karanfil çiçeğinin yetiştirilmesi hem keyifli bir an yaşanması hem de ortamın güzelleşmesi için önem taşır.

Karanfil çiçeği fidesi nasıl dikilir?

Karanfil fidelerinin elde edilmesiyle ilkbahar mevsiminde dikimin yapılması idealdir. Karanfil çiçeği, bahçe ya da saksı gibi her türlü alanda yetiştirilebilir. Bahçe kapsamında detaylı bir şekilde anlatmak gerekirse karanfil çiçeği fidesi temin edildiği andan itibaren en az bir hafta kadar kök kısmı su içerisinde bekletilmelidir. Amaç, fidenin filizlenmesini sağlayarak toprağa dikiminde hızla kök salmasını kolaylaştırmaktır. Bu zaman zarfı geçtikten sonra köklenen fidanın çapa yapılmış güneş gören toprak alanına dikey bir şekilde dikimi yapılarak üzerine tekrar torak örtüsü kapatılır. Ardından toprağın üzerine hafif baskı yapılarak fidanın dengede durması sağlanır. Bu noktada can suyunun verilmesi de oldukça önemlidir.

Karanfil çiçeğinin bakımı nasıl yapılır?

Yetişen karanfil çiçeğinin ömrünü uzatmak için düzenli olarak bakım yapılması şarttır. Aksi taktirde verimli bir şekilde büyümeden solgun bir şekilde hayata küser. Saksıda yetiştirilen karanfil çiçeğinin toprağı her yıl ilkbahar mevsiminde değiştirilmelidir. Bununla birlikte belirli periyotlarla düzenli sulanması ve solan yapraklarından arındırılması da bakımı için oldukça önemlidir. Bahçede yetiştirilen karanfil çiçeğinin bakımı için de öncelikli amaç düzenli sulamanın yapılmasıdır. Bununla birlikte toprağın aylık olarak çapalanması ve birkaç ayda bir gübrelenmesi toprağın nefes alması ve mineralinin yükselmesi bakımından gerekli bir durumdur. Toprak yüzeyindeki taşların ve yabani otların toplanması bu çiçeğin gelişimine katkı sağlar. Ayrıca, sonbahar mevsiminde karanfil çiçeğinin kuruyan dallarının budanması da yeni filizlerin çıkışına ortam hazırlayacaktır. Bununla birlikte zararlı böceklerden korunma amaçlı ziraai ilaçlamanın yapılması da bakım aşamasında son derece önemlidir. Sıcaklık, bitki gelişimi için apayrı bir değer taşımaktadır. Özellikle güneş ışınlarının karanfil çiçeğine yönelmesi ihtiyaç kapsamında değerlendirilir. Saksı ya da bahçede yetiştirilen karanfil çiçeğinin güneşe gereksinim duyduğunu unutmadan buna yönelik bakımının da sağlanması önemlidir.
" } ] }