{ "title": "Karanfil Baharat", "image": "https://www.karanfil.gen.tr/images/Karanfil-Baharat-43.jpg", "date": "20.01.2024 19:18:45", "author": "Mircan Seçgünler", "article": [ { "article": "Karanfil Baharat: Karanfil, syzygium aramaticum ağacından elde edilir. Karanfil ağacı dört mevsim yeşil kalır. Anavatanı Endonezya'dır. Tüm dünya mutfaklarında birçok gıda hazırlığında, pişirilmesinde kullanılır. Karanfil baharat, Endonezya ve Madagaskar'da hasat edilir. Hindistan'da ve Sri Lanka'da da yetiştirilir. Ülkemizde ise karanfil baharat seralarda veya evlerde saksıda süs bitkisi olarak yetiştirilir.

Karanfil Baharat: Yağmurlu ve sıcak ayların hâkim olduğu bir iklimde yetiştirildiğinden daima yeşil kalır. Karanfil ağacının boyu 10 ile 20 metre arasında değişir. Karanfil, ağacın çiçek tomurcuklarından elde edilen baharattır. Odunumsu, siyah renklidir. Acımsı, ekşi, keskin aromalı tadı vardır ve güzel kokuludur. Çin İmparatoru ve aristokratlar, ziyaretlerine gelen misafirlerine ağız kokusu giderici olarak ikram ederlerdi. Hollandalılar, karanfil ticaretinde çok önemli işler yaparak ekonomilerine büyük katkıda bulunmuşlardır. Halen büyük şehirleri karanfil baharat büyük pazar oluşturmaktadır.

Karanfil Baharatın Kullanımı: Ülkemizde ve Avrupa ülkelerinde, turşu ve reçel yapımında, çayda, tatlılarda kullanılmaktadır. Karanfilin kalitesini öğrenmek için, suya atılan karanfil kaliteli ise başı yukarıda dikey şekilde asılı kalır. Kalitesiz olan suyun yüzünde yatay durmasından anlaşılır. Karanfil öğütülerek baharat olarak kullanımının yanında, ağızda tutularak da kullanılır. Çiğnendiğinde nefesi açar ve temiz tutar. Antibakteriyel etkisi vardır. Karanfi A, K, E, V, B6, vitaminler açısından zengindir. Bunun yanı sıra kalsiyum, potasyum, sodyum, Manganez deposudur. Omega 3 ve omega 6'nın çok bulunduğu bitkidir. Karanfil baharat, çiçeklerini açmadan önce tomurcuk halindeyken toplanır. Güneşli, havalı yerde kurutularak kaldırılır.

Karanfil Baharat Faydaları Nelerdir?
Karanfil Baharat, doğru tüketildiği zaman sağlık açısından ne denli faydaları olduğu gibi, yanlış kullanımı da zarar verir.
" } ] }