{ "title": "Karanfil Ağacı", "image": "https://www.karanfil.gen.tr/images/Karanfil-Agaci-99.jpg", "date": "20.01.2024 08:03:59", "author": "Canan", "article": [ { "article": "Karanfil Ağacı, güzel kokulu baharat olan karanfil mersingiller familyasında yetişir. Afrika'nın doğusunda zengibar ile Hint okyanusunun adaların da yetişmektedir. İklim şartlarına uymadığı için karanfil ağacı Türkiye'de yetişmez. Karanfil ağacı kış aylarında yapraklarını dökmez. Karanfil boyu 10-20 santimetreye kadar boy atabilir. Kalın dokulu parlak yüzeye sahiptir. İri yapraklıdır. Karanfilin dalları çiftli halinde dizilmiş olup üzerinde salgı bezi benekleri bulunur. Kırmızı renkte olup kahverengiye döner. Hoş kokulu olduğu için yemek ve tatlı yapımında çok kullanılır. Karanfil tohumu asitli toprağa atılır ve gövde çelikleriyle sürekli çoğalır.

Karanfil ağacı asitli toprakta yetiştiği için karanfil sert ve dolgundur. Karanfil ağrı kesici ilaç yapımında kullanılır. Karanfil tomurcukları reçel, turşu, yemek ve baharatlı şarap yapımında çeşni olarak kullanılır. Karanfil, karanfil çayı ve karanfil yağı sağlığa çok faydalıdır. Doktor tavsiyesi ile karanfil tüketimi sürekli tavsiye edilir. Karanfil sindirim sisteminin rahat çalışmasına faydalı olur. Dışkılamayı rahatlatır. Gaz söktürücüdür. Mide bulantısı ve kusmayı önler. Karanfilin su ile kaynatılıp içilmesi sağlık için faydalıdır. Karanfil ağız bölgesinde kötü nefes kokusunu engeller ve ferahlık sağlar. Diş ağrılarını kesmek için kullanılır. Sütlü tatlı ve pastalara güzel kokulu aroma katar. Karanfil yağı el, yüz bakımı için faydalıdır. Kuru, mat el ve yüze parlak pürüzsüz etki yapar. Saç bakımı için karanfil yağı tercih edilir. Saçlara güç katar uzatır ve nem kazandırır. Karanfil kozmetik ve tıpta kullanılan sağlıklı bitkidir. En çok mutfakta sevilen baharat türü olarak kullanılır.

Karanfil ağacı bakımı nasıl yapılır?

Karanfil bitkisi sıcak havada yetişir. Yaz ayında öğlen sıcağı çok olduğu serin yerde bulunmalıdır. Kışın soğuk havaya karşı dayanıklıdır. Uzun süreli sulak toprağı sevmez. Toprak kurumadan önce sulama yapılmaz. Sıcak havada akşam üzeri su fısfıslama yapma gerekir. Toprağın besleyici özellikte olması gerekir. Karanfil gövdesinin birçok mineral, elemente ihtiyacı vardır. Karanfilin dik durabilmesi için ağ sistemi kurmak gerekir. Karanfil dalları uzadıkça değneğe bağlanmalıdır. Dal kısımları dipten kesilmemelidir.
" } ] }