{ "title": "Karanfil Ağacı Tohumu", "image": "https://www.karanfil.gen.tr/images/Karanfil-Agaci-Tohumu-46.jpg", "date": "21.01.2024 04:39:52", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Karanfil Ağacı Tohumu, her mevsim yeşil kalan karanfil ağacı belirli bir dönemde tohum verimi sağlar. Bu bitkinin ana yurdu Endonezya coğrafyasıdır. Afrika kıtası kapsamındaki Zengibar ve Hint Okuyanusundaki adalarda karanfil ağacı tohumunun yetişme alanı geniştir. Türkiye'nin mevcut iklim koşulları karanfil ağacı tohumunun yetiştirilmesi için elverişli değildir. Bu nedenle dışarıdan ithal edilmektedir. Söz konusu bu ağacın boyu yaklaşık 10-15 metredir. Çan şeklindeki pembe renkli çiçeklerinin tomurcuklaşması sonucu elde edilen bu tohumlar ilk aşamada yeşil renkte olup kurutulduktan sonra koyu bir renk alır. Kışın yapraklarını dökmeyen karanfil ağacı tohumları ilkbahar mevsiminden sonra ortaya çıkmaya başlar. Yaz mevsimine yaklaştıkça güneş ışınlarıyla olgunlaşır. Ilıman iklim türü ve alüvyonlu toprak yapısında yetiştirilmeye uyum sağlayan karanfil ağacı tohumu, küçük boyutlarda kahverengi ve siyah tonlarındadır. Söz konusu bu tohum odunsu ve hoş kokuludur. Tarım faaliyetlerinde bu tohumla çoğaltma yöntemi olarak karanfil ağacı yetiştirilebilir.

Karanfil ağacı tohumunun faydaları nelerdir?

Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan karanfil ağacı tohumunun tüketimi halinde sağlık yönünden birçok faydası vardır. Özellikle antioksidan görevini üstlenmesi vücudun hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlar. Cildin beslenmesini, nem dengesinin belirli bir oranda olmasını ve canlılığını sağlar. Öte yandan saç köklerini sağlamlaştırıp saçın sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olur. Damar yollarını açıp kan akışının hızlanmasına katkıda bulunur. Ağız kokusu giderilmesinde son derece önemlidir. Diş ağrılarını bir süre dahi olsa azaltır. Sindirim problemlerini çözüme kavuşturur. Vücudun herhangi bir organındaki iltihaplanma oluşumunun tedavisinde etkilidir. Yaraların iyileştirilmesini sağlar. Bu tohumunun öğütülmesi ile birçok besin maddesi içerisinde kullanımı apayrı bir aroma katkısı sağlar.
" } ] }