{ "title": "Karanfil Ağacı Fidanı", "image": "https://www.karanfil.gen.tr/images/Karanfil-Agaci-Fidani-67.jpg", "date": "19.01.2024 04:00:36", "author": "Sahmurat GECKIN", "article": [ { "article": "Karanfil ağacı fidanı: Mersingiller familyasındandır. Anayurdu Endonezya'nın Moluk takımadasıdır. İklimi uygun olmadığı için ülkemizde yetişmemektedir. Karanfil ağacı fidanının boyları 10-20 metreyi bulmaktadır. Karanfil ağacı, kışın yapraklarını dökmez. Bu ağaç derimsi dokulu ve parlaktır. Pembe renkli çiçeklerinin tomurcukları kurutulduğunda kırmızı-kahverengi arası bir renk alır. Hoş kokulu bir bitkidir. Tohumuyla ya da gövde çelikleri ile çoğalır. Karanfil tomurcukları öğütülerek baharat olarak yemek, baharat, turşu yapımında da kullanılmaktadır.

Karanfil tomurcuklarında hidrokarbon, şahsilik asit ve karyofilin içeren uçucu bir yağ bulunur. Bu yağa karanfil yağı denir ve diş hekimliğinde antiseptik ağrı kesici ilaçların yapımında kullanılır.

Karanfilin faydaları: Karanfil ağacı fidanı yetiştirilerek üretilen karanfil tomurcukları uyarıcıdır ve sindirim sistemine uyarıcı etki yapar ve sindirim sistemini dengeler. Gaz söktürücü özelliği vardır. Mide bulantısını bastırır ve kusmayı önler. Tomurcukları çiğnendiğinde ağız kokusuna iyi gelir. Diş ağrısına iyi gelir. Genellikle tomurcukları kaynatılıp ılık olarak içilir. Bazı durumlarda karanfil yağı kullanılır. Diş ağrısına pamukla dişe kompres yapmak ya da karanfili çiğnemek gibi.
" } ] }